Regelmatig wordt mij gevraagd ‘wat er allemaal komt kijken’ bij een sax-optreden. Het korte verhaal is: er is een feestje, daar is muziek, ik kom langs en blaas wat mee. Maar natuurlijk valt daar wel meer over te zeggen.

Op de pagina Techniek vind je een overzicht van de apparatuur die ik meeneem naar een optreden. Naast mijn saxofoon (logisch…) heb ik altijd een eigen draadloze mic bij me, een ontvanger voor deze mic, draadloze in-ears voor monitor geluid en een zender voor deze in-ears. Aansluiten is redelijk eenvoudig: de mic gaat via een XLR-aansluiting naar de mixer, terwijl ik voor de in-ears meestal genoeg heb aan ‘een totaaltje’ dat ik via een 2e stereo-output (jack- of tulp-aansluiting) van de mixer vaak wel kan oppikken. Als het mogelijk is gebruik ik voor de in-ears een AUX-send op de mixer, zodat ik mijn eigen mix kan horen.

Voor de liefhebbers dan nog wat nadere info over mijn sax: dat is een Selmer Super Action 80 – Serie II die ik nu al ruim 25 jaar bespeel. Ik heb in die periode verschillende andere saxen geprobeerd, van nieuwere modellen tot echte vintage saxen, maar kom altijd weer terug op mijn vertrouwde sax. Wel ben ik een paar jaar geleden geswitcht van mondstuk. Ik heb lang op een Dukoff mondstuk gespeeld (in navolging van de grote meester David Sanborn), maar speel tegenwoordig op een JodyJazz DV Alto. Qua rieten ben ik gestart met Rico, heb kort op VanDoren gespeeld, was een tijd lang erg tevreden over de Vibracell kunststof rieten en ben nu al weer jaren een trouwe gebruiker van Alexander Superial reeds.

En voor de rest is het jarenlang oefenen om een eigen geluid en speelstijl te ontdekken en ontwikkelen…

Dus de volgende keer als je denkt “leuk, laten we een saxofonist boeken op ons feestje”, dan weet je wat daar allemaal bij komt kijken! Laat dat je echter niet tegenhouden, ik pak al mijn spullen graag in om naar een optreden te gaan! 🙂