Als saxofonist vergroei je bijna met je instrument. Om die reden klinken geen twee saxofonisten of saxofoons hetzelfde. En elke saxofonist is altijd bezig met z’n ‘sound’, het eigen geluid. Kan het mooier, scherper, zachter, rauwer, feller, liever, zwaarder, enzovoorts. Dat geluid is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De saxofonist: logisch, het begint bij de speler. Als de speeltechniek niet goed is, dan kan zelfs het beste instrument op aarde daar niet veel beters van maken.
  • Het mondstuk: eboniet (kunststof) of metaal, het materiaal van de rietbinder enzovoorts hebben allemaal een behoorlijke invloed op het geluid. Ook het rietje speelt hierin een belangrijke rol (hoe dik/dun het is en hoe makkelijk het aanspreekt).
  • De hals: deze bepaalt grotendeels hoe makkelijk de lucht door de sax gaat en dus hoe makkelijk een sax ‘aanblaast’. Voor sommige spelers is het fijn als dit heel licht is, anderen hebben juist liever meer ’tegendruk’ als ze spelen.
  • De saxofoon: het instrument zelf (het deel met alle kleppen) is vanzelfsprekend cruciaal en moet fijn in de hand liggen. 

Als je dus iets aan je sound en manier van spelen wilt doen, zijn er veel factoren die invloed hebben op het resultaat. En daarom is het altijd lastig om te bepalen wát je nu moet veranderen om dichter in de buurt te komen van de sound zoals je die in je hoofd hebt.

In mijn zoektocht ben ik momenteel wat aan het experimenteren met mondstukken. In alle eerlijkheid: experimenteren is een groot woord, want ik hou de variate beperkt. Ik ben al jaren erg tevreden over mijn JodyJazz DV mondstuk. Speelde daarvoor op een Dukoff en voor die sound heb ik ook nog wel een zwak. Vandaar dat ik wel interesse had toen ik hoorde dat JodyJazz een nieuw mondstuk op de markt bracht: de Jet en de Super Jet. Vanavond heb ik alle varianten uitgebreid bespeeld (met dank aan de mannen van De Saxofoonwinkel!) en de komende tijd zal ik nog wat meer uitproberen. Mijn eerste indruk is overigens erg positief en binnenkort kan je me dus op een nieuw mondtuk zien spelen. Ik ben benieuwd of je het verschil hoort. 🙂

Mondstukken